Tuesday, June 13, 2017

Adda Bozeman ve Bizans Okumaları

                 ADDA BOZEMAN POLITICS AND CULTURE IN INTERNATIONAL POLITICS
İlk yayınlanma tarihi 1960 olan ve hak ettiği ilgiyi hiçbir zaman görmemiş olan Politics and Culture in International History kitabının yazarı Adda Bozeman, ABDde Sarah Lawrence Collegeda 1947 ile 1977 arasında tarih ve uluslararası ilişkiler profesörü idi.
Kitap, alt başlığından (From the Ancient Near East to the Opening of the Modern Age) da anlaşılabileceği gibi birçok bölümden oluşuyor ve antik çağ yakın doğusundan Bizansa, Rönesans İtalyasından Hansa Ligine kadar birçok bölge ve dönemi inceliyor,
Öncelikle, Adda Bozeman’ı takdir etmek ve saygıyla anmak gerektiğine inanıyorum, o da Tek bir uygarlık vardır, o da insanlık uygarlığıdır. şeklinde özetleyebileceğimiz biçimde düşünmekteydi ve bunu akademik çalışmalarına yansıtmaktaydı.
Bu yazımda üzerinde durmak istediğim konu kitabın Bizans ile ilgili kısmı. Byzantine Realm başlıklı bölüm, epey ilginç ve önemli çünkü bize uluslarası ilişkiler ve bu ilişkileri belirleyen paradigmalar ve aynı zamanda Osmanlı tarihi ve Türkiye tarihi  hakkında önemli içgörüler sunuyor.
Şarkiyatçılık ile ilgili olan yazımda bahsettiğim gibi, günümüz dünyasını anlamak için geçmişteki paradigmaları ve devamlılıkları anlamamız epey önem arz ediyor. Nasıl Şarkiyatçı literatür sayısız neslin zihin dünyasını şekillendirmiş ise, Batı Roma / Papalık / Kutsal Roma İmparatorluğu ile Doğu Roma / Bizans’ın ilişkileri de sonraki dönemlerde bu iki devletin var olduğu topraklarda var olan ve siyasi kültürlerinden etkilenen yeni devletlerin aralarındaki ilişkileri bir hayli etkilemiş.
Öncelikle altı çizilmesi gereken bir nokta, Batı Roma ve onun mirasçısı sayılabilecek siyasi oluşumlar ile Doğu Romanın mirasçısı sayılabilecek siyasi oluşumların oldukça farklı diplomasi ve siyaset geleneklerine sahip olduklarıdır. Gerek Osmanlı İmparatorluğu ile Batı Avrupa devletleri arasındaki ilişkilerin, gerek Rusya ile Batı Avrupa devletleri arasındaki ilişkilerin, gerek SSCB ile ABD arasındaki ilişkilerin bu gelenekler ve devamlılıklar incelenmeden yeteri kadar anlaşılamayacağı kanısındayım.
Adda Bozeman öncelikle bir zamanlar Anadolunun, Ege adalarının, Karadeniz kıyılarının ve Balkan yarımadasının, kültürel ve siyasi kimliğini 6. Yüzyıldan 15. Yüzyıla kadar korumuş ve devam ettirmiş olan büyük kozmopolit bir toplumun parçası olduğunu hatırlatmak ile başlıyor ve bu imparatorluğun Hristiyan olmasının da işi daha da ilginç kıldığını ekliyor. Çünkü tarih alanında Hristiyanlığın daha çok Batı Avrupada gelişmiş yönetim biçimleri ve diplomasi gelenekleri ile ilişkilendirile gelmiş ve Hristiyanlığın aynı zamanda tamamen farklı siyasi prensiplere sahip Bizans İmparatorluğunun da dini olduğu unutuluyor.
            Sonrasında ise kısaca Bizans tarihinin Batı Avrupa ve Kuzey Amerikada ne kadar ve nasıl incelendiğini anlatıyor. Batı’lı tarihçilerin ve alimlerin 19. Yüzyıla kadar Bizans yıllıklarına ilgisi pek az olmuş ve Avrupalılar dünya tarihinin baş vakanüvisleri olduğundan beri dünya tarihinin az incelenen ve az takdir edilen kısımlarından biri haline gelmiş Bizans tarihi. Bu ihmalin birkaç nedeni olduğundan bahsediliyor sonra. Bunları şu şekilde özetleyebiliriz:
·         Modern dönemin ilk büyük tarihçileri, eskiden Batı’nın rakibi ve azılı düşmanı olan ölü bir devletin kayıtlarını tekrar inşa etmektense, kendi muzaffer toplumlarının doğrudan atası olan toplumların tarihleri ile ilgilenmeyi seçmişlerdir. Dolayısıyla kendi toplumları lehinde doğal bir önyargı ile hareket etmişlerdir.
Fakat bu, tek başına Bizans aleyhinde sarf edilen nefret ve kin dolu yargıları açıklamaya yetmez. Bu yargılara iyi bir örnek Voltairein Bizans tarihi hakkındaki sözleridir: insan aklına hakaret niteliğinde değersiz bir hitabet ve mucizeler koleksiyonu olarak tanımlarken, Montesquieu ihtilal isyan ve alçaklıklar örgüsü; şanlı şerefli Roma tarihinin elem verici sonu’’ demiş, Gibbon ise sefalet ve zayıflığın sıkıcı bir öyküsü’ demiştir. Bu Bizans tarihi hakkında bir bilgisizliğin sonucu olmaktan çok, kökleri Bizans ile Papalık ve Kutsal Roma İmparatorluğu arasındaki ilişkilere dayanan, geçmişten gelen bir önyargı ve kinin sonucudur. Adda Bozeman , eğitimli ve taraflı Batılıların atalarına zorluk çıkaran bir toplumu hafızalardan silmekten memnun olduklarını ifade ediyor.
18. ve 19. Yüzyıldan sonra Bizans okumaları ve incelemeleri bir hayli yol kat etmiş ve değişmiş olsa da Bizansa karşı geçmişteki yaklaşımların Bizans kültürel yörüngesi dahilindeki siyasi oluşumlar ile Batı’ arasındaki ilişkiler üzerinde uzun süren bir etkiye sahip olmuştur. Gibbon ve diğerlerinin yazdığı dönemin Avrupa ve Batı Asyalıların milli kimlik ve kültürel miras farkındalığına erişme dönemine ve Yakındoğu ve Slav devletlerinin Avrupa devlet sistemine entegre olma denk geldiği unutulmamalıdır. Bizans geleneklerini anlamanın Ruslar, Sırplar, Yunanlar ve Türkler gibi Bizans ile yakından ilişkisi olmuş toplumlar ile ilişkilerine epey yardım edeceğini ifade eder Bozeman.
            Uzun lafın kısası, birçok meselede olduğu gibi, günümüzdeki sorunları çözmek için insanlık olarak birbirimizi daha iyi anlamaya çalışmamız, geçmişten gelen tutumları gözden geçirmemiz ve onlarla hesaplaşmamış gerekiyor. Bir sonraki yazımı ise, Bizans İmparatorluğunun devlet gelenekleri, refleksleri ve tutumları ile ilgili ayrıntılı bilgiye ayıracağım.

Mehmet Göksu Kayaalp
14 Haziran 2017, Milano


İlginç ve faydalı linkler

 http://byzantinestudies.boun.edu.tr/
https://gabam.ku.edu.tr/
http://medyascope.tv/2016/02/20/bir-dunya-imparatorlugunun-soykutugu-baris-unlu-ile-soylesi/
http://medyascope.tv/2015/08/23/rumilik-uzerinden-osmanlinin-tevarus-ettigi-gelenekler-ve-gorunumleri/

No comments:

Post a Comment

THE VW SCANDAL AND THE GERMAN MODEL OF CAPITALISM

https://www.ft.com/content/47f233f0-816b-11e5-a01c-8650859a4767 The article that is referenced in the essay can be accessed through the ...